söndag 22 juni 2008

hejdå fotboll

Jaha, det var det. I och för sig inte oväntat, och det hade kanske inte varit helt rättvist om Italien gått till semifinal efter den bedrövliga inledningen på turneringen. Känns dock ändå väldigt,väldigt bittert. de Rossi skulle inte ha slagit en straff i ett sånt avgörande läge bara månader efter straffmissen i Manchester som han själv beskrev som det värsta som hänt i hans karriär. di Natale såg man på långt håll att han skulle missa, såg ju fullständigt livrädd ut. I det läget borde Del Piero slagit straffen, då hade man fått en kvittering och Fabregas hade haft enorm press på sig. Kan förstå att det är svårt att ändra ordning på straffläggarna mitt i, men ja..Donadonis coachning har i den här turneringen inte varit godkänt. För Italiens skull vore det bäst att anlita en nytänkande och modig coach á la Spalletti, men jag hoppas verkligen att Roma inte släpper det geniet.

Romaspelarnas insats i turneringen - sammanfattningsvis godkänd. de Rossi gör, straffmissen bortsett, en mycket bra turnering och visar att han är Europas kanske bästa defensiva mittfältare. Perrotta syns tyvärr inte mycket alls - springer som vanligt kopiöst men när det inte finns någon Totti som kan slå genipassningarna som hans löpningar leder fram till så försvinner han lite ur spelet. Aquilani får egentligen bara speltid i dag, gör det jättebra defensivt, men kan oerhört mycket mer offensivt sett. Slutligen Panucci, inleder lite knackigt som ytterback mot Holland, gör sedan ett väldigt bra jobb som mittback. Dessutom målskytt mot Rumänien vilket är ett plus i kanten.

Italien i den här turneringen saknade den extra dimensionen som tog dom till VM-guld. Toni var en skugga av sitt riktiga jag och mittfältet funkade inte alls lika bra som för två år sen. Backlinjen inledde katastrofalt, men efter Hollandsmatchen såg det väldigt bra ut - Chiellini kan mycket väl vara Cannavaros efterträdare, och Buffon i målet visar att han är världens bäste målvakt.

Det Italien saknade var en Pirlo och Toni i form, samt Francesco Totti. Nu är jag ju inte helt opartisk i den här frågan, men jag vidhåller att Totti alltid gör nytta på planen även om han inte är i superform. Detta därför att han alltid drar på sig minst en man, ofta två. Med den bevakningen hade luckor öppnats upp för Toni, Cassano och Perrotta. Och då pratar jag alltså om en Totti som inte hade varit i form. En Totti i form behöver vi inte ens diskutera. Jag är rädd att Italien kan få några tuffa år framför sig, återväxten är inte superbra. Men Italien är ju trots allt Italien, så ni belackare får nog dras med dom även framöver.

Nu är det slut på fotboll för min del på ett tag - i början av september lär italienska ligan dra igång igen, och detta med en norrman (Riise) på Romas vänsterkant. Vi får se om Silly Season bjuder på nåt mer. Tills dess....Roma e Italia per sempre!

Inga kommentarer: