onsdag 5 maj 2010

Mourinho, vattene!

Att José Mourinho är ofattbart dryg och arrogant kommer väl knappast som någon större överraskning, men någonstans hade man väl hoppats att det kunde finnas en gräns även för denne man. Efter att ha skuttat runt och varit allmänt hånfull efter Inters seger mot Barcelona tycker han nu att det är dags att ge sig på Romas president Rosella Sensi.

Först och främst, det är på intet sätt Inters fel att Lazio är en smutsig och äcklig klubb, med fans vars hat mot Roma är större än kärleken till Lazio, som till på köpet har ett riktigt bedrövligt lag. Förvisso är Inter också sjukt äckliga, men återigen - även om de kan beskyllas för mycket så är det inte deras fel att Lazio också är äckliga,

Först och främst stör jag mig på ordvalet "Romas kvinnliga president". Ursäkta, vad i h-e har Rosella Sensis kön med det hela att göra? Okej att Mourinho stör sig på hennes uttalanden (även om jag inte tycker Mourinho är rätt man att kasta sten i glashus...), men varför ska han poängtera att hon är kvinna? Innebär det på något sätt att hennes ord är ännu dummare, att hon överhuvudtaget inte borde uttala sig på basis av att hon är kvinna? Vore mycket intressant att få höra en förklaring till hans ordval. Dock borde jag ju inte vara förvånad - bortsett från hans taktiska kunskaper om fotboll så har han aldrig tidigare visat något som tyder på ett IQ högre än 0.

Vidare borde Rosella tydligen visa respekt för de som "arbetar hårt" eftersom hon själv är född med silversked i mun. För det första är det åtminstone min utgångspunkt i livet att man ska respektera alla människor, oavsett hur hårt de jobbar och hur mycket de har fått med sig gratis... Visst, Rosella hade aldrig suttit som Romas president om inte hennes pappa ägde Roma innan han dog, men det betyder inte att hon inte har jobbat hårt. Både på och utanför planen har Roma varit väldigt upp och ner under ett antal år (alltför ofta mest ner...) och Rosella har tagit en mängd tuffa och impopulära beslut. Förra sommaren sålde hon fansens älskling, Alberto Aquilani, utan att laget fick någon förstärkning värd namnet. Säsongen inleddes minst sagt katastrofalt med förlust mot Genoa och ärkerivalen Juve, och som svar på det anställde hon den rätt så kritiserade Ranieri som ny tränare. Sisådär åtta månader senare är vi ett par ynka poäng från scuedetton och spelar final i italienska cupen. Nästa säsong är vi återigen med i Champions League. Kraven på hennes avgång är borta och truppen är mer eller mindre helt harmonisk. Om inte det är ett arbete värt respekt så finns det inget som är det.

Mourinho bör slutligen inte heller snacka en massa om silverskedar. Han är absolut en fantastiskt bra tränare, men handen på hjärtat - med de pengar han fått att spendera i både Chelsea och Inter vore det direkt tjänstefel att inte vinna sisådär två titlar varje år. Han må vinna 20 till, han kommer ändå aldrig vara hälften så mycket man som Rosella Sensi - och det, mindre smickrande nog för Mourinho, säger mer om honom än om Rosella.

Inga kommentarer: