måndag 18 februari 2008

Instuderingsfrågor elektronik/kol - EXKLUSIVT FÖR S06!

Här kommer nu, exkusivt för S06, den bästa och mest ambitiösa klass universum skådat, CHRISTINES INSTUDERINGSFRÅGOR TILL NK-PROVET 20/2!!!!!!

OBS OBS OBS! INNEHÅLLER DH-SPOILERS!!

OBS MYCKET VIKTIGT! FRÅGA 7 IS DEDICATED TILL HANNA, MIN LIVBOJ THROUGH AND THROUGH!

OBS MYCKET VIKTIGT 2! DET ÄR DOM HÄR FRÅGORNA SOM ÄR VIKTIGA, INTE VAD MATS AKA THE SCIENCE MASTER TYCKER ÄR VIKTIGT!

1) Harry och hans vänner hade en blöt kväll efter att Voldemort besegrats. Firewhiskyn flödade och (nästan) alla var glada. De glömde dock bort att alla dödsätare inte hade dött med Voldemort, och en av dessa bestämde sig för att hämnas genom att hälla lite metanol i Harrys bägare.
a) Vid hur många cl är risken 1/3 att Harry dör?
b) Harry får i sig metanolet men Hermione upptäcker snabbt att något är fel med Harry. Vad bör hon göra för att rädda Harry?

2) Hermione lyckas till slut rädda Harry. Skriv strukturformeln för det som räddat honom!

3) Arthur Weasley har bestämt sig för att installera elektricitet i the Burrow.
a) Förklara vad volt är och hur stor spänning Arthurs vägguttag bör ha!
b) Vad bör han göra för att undvika att "någon" i sin nyfikenhet att ta reda på hur elektricitet fungerar råkar få ström i sig?

4) Hogwarts har temavecka på ämnet "mugglare" (ryktet säger att det var en viss Weasleys initativ). På talmagin ägnar man sig åt att räkna ut olika formler kopplade till fenomenet "elektricitet". Detta fenomen är något som mugglarna varje månad lägger ut pengar på.
a) Ange hur många kronor Dursleys lägger på ett element (2000W) som är på i 120 timmar. Priset är 1 kr/kilowattimme.
b) Vad är Ohms lag för något?

5) Tonks älskar "the Weird Sisters" och har köpt en mp3 för att kunna lyssna på dom överallt. Hon funderar nu på om hon ska använda uppladdningsbara batterier. Vad kallas dessa batterier med ett finare ord?

6) Arthur tycker inte att hans sladdar fungerar så bra som han vill. Hermione förklarar fenomenet resistans för honom, men glömmer att nämna de fyra faktorerna som påverkar hur stor resistansen är. Hjälp Arthur!

7) Sirius förbereder julen på Grimmauld Place och tänker fira Arthurs hemkomst från St. Mungos med att ge julgranen elektriska ljus.
a) Vad för typ av koppling finns i julgransbelysningen?
b) Vad heter den andra typen av koppling och vilka fördelar har den?

8) Fred och George har spelat Fleur ett spratt och målat hennes ansikte med en blyertspenna. När Fleur sedan kommer ner i köket, med diamantörhängen, utbrister Ginny "Men Fleur, du har ju kol i både ansiktet och öronen!". Förklara vad Ginny menade med detta.

9) Hermione vill briljera med sina kunskaper i organisk kemi och rabblar de åtta första kolätena. Upprepa det Hermione sagt och ange summaformlerna!

10) Ron börjar tröttna på att Hermione alltid ska glänsa och fördjupar sig i ämnet. Han förstår det mesta med när han kommer fram till omättade kolväten tar det stopp. Förklara detta begrepp för Ron och ge exempel på några ämnen som är omättade kolväten!

Inga kommentarer: